Hidroponie - Sisteme hidroponice

Viitorul agriculturii

Hidroponia – sau cultura plantelor “fara sol” – presupune ca radacinile plantelor sa fie scufundate intr-o solutie nutritiva pe baza de apa si nutrienti sau plantate intr-un mediu inert si poros (vata minerala, argila, perlit, vermiculite, fibre de cocos etc.) care retine solutia nutritiva, permite oxigenarea radacinilor si ofera suport de crestere plantelor.

O varietate mare de plante pot fi cultivate in aceste sisteme, cum ar fi legumele frunzoase, tomatele, castravetii, ardeii, capsunile si multe altele.

Cum functioneaza

Principiul de baza

In cultura hidroponica, indiferent de sistemul ales, trebuie sa tii cont de faptul ca radacinile plantelor au nevoie de trei lucruri: apanutrienti si oxigen. Diferentele dintre sistemele folosite in hidroponie vin din felul in care aceste trei elemente sunt livrate radacinilor plantelor.

Nutrientii folositi in cultura hidroponica trebuie sa fie solubili in apa si sa contina toate elementele necesare cresterii plantelor in diverse combinatii specifice fiecarei culturi si faze de dezvoltare. Orice nutrient bun folosit in hidroponie trebuie sa contina azot, potasiu, fosfor, calciu, magneziu, sulf, fier, mangan, cupru, zinc, molibden, bor si clor. Este important sa folosesti nutrienti specifici culturii hidroponice, care se gasesc gata formulati in magazinele de specialitate. Atat temperatura, cat si ph-ul solutiei nutritive trebuie controlate tinand cont de cerintele fiecarei culturi in parte.

Apa folosita la prepararea solutiei nutritive trebuie sa fie de buna calitate, filtrata, controlata in ceea ce priveste continutul de saruri minerale, microorganisme etc.

Pe langa aceste aspecte, pentru a obtine o productie de calitate trebuie sa tinem cont si de alti parametri, cum ar fi temperatura, intensitatea luminoasa, nivelul CO2, ventilatia, genetica speciilor folosite, precum si a modului de realizare a culturii (sistemul folosit, containerele, suspensia plantelor deasupra apei etc.).

Achizitioneaza un sistem hidroponic